Úvod » Pes a jeho svět

Zajímáte svého psa? (5. díl)

publikováno 09.02.2021 (aktualizováno 10.10.2022)

Tak. V předchozích dílech jste se naučili základní hry s pejskem k procvičování schopnosti psa odpoutat se od rušivky (cokoli, co psa vyruší a zaujme ho). 

Pokud postupujete podle popisků her a dodržujete postupnou zátěžovost okolí (tj. nejdříve začínáme cvičit tam, kde to pes zná a nic ho neruší, a pokud vše zvládá krásně, přejdeme na další stupeň zátěže. To je pro každého psa jiné, musíte vědět, co je pro vašeho psa více a co méně zátěžové - vše je rozepsáno v přechozích článcích), tak už umíte svého psa zaujmout i v případě, že ho vyruší např. štěkající pes za plotem nebo srnka v lese. 

My však musíme postupovat dále, nestačí pejska pouze zaujmout, může se totiž stát, že pes nabízené mňamky sní a vrátí se k předchozí činnosti :-o

Takže dnes si povíme o další hře, kterou lze použít ihned po těch, co už umíme. 

Je to obyčejné "hledej". 

Věděli jste, že když pes musí čmuchat a vyčmuchávat, tak vynakládá spoustu energie a směřuje celou svou mysl na tuto činnost? A toho my využijeme a když ihned po odpoutání se zařadíme tento cvik na přechod z excitace do klidu, zcela odpoutáme psí pozornost jiným směrem. Např. pes kouká v lese do křoví, něco tam cítí. My okamžitě zavoláme jménem, přivoláme např. hrou ze 3. dílu našeho seriálu a ještě přidáme tuto novou čmuchací hru. Garantuji vám, že po tomto pes "zapomene" na rušivý zájem, který měl na začátku. A my se vydáme třeba opačným směrem, nebo budeme chvilku cvičit povely, příp. můžeme psa v klidu připoutat na vodítko. A pes to nebude brát jako špatnou zkušenost (jako že přijdu a oni mě připoutají), protože mezitím byl několikrát odměněn. Pokud však psa necháte aby utekl směrem k rušivce, odmění se sám (tímto) a vaše autorita klesá. Ale vše se musí natrénovat, od píky, bohužel zadarmo to není. Kdo si pořídil pejska, musí s ním pracovat  Jinak jste si mohli koupit plyšáka na gauč.:-)

Takže obyčejné "hledej": 

1. Psa si přidržím za obojek (pokud nezůstane na místě), dám granuli tak metr od nás a pustím ho s povelem "hledej". Nechám ho jí najít a sežrat. Opakuji xkrát. 

2. Pouze se tvářím, že někam pokládám granuli a s povelem psa pustím. Jakmile začne čmuchat, teprve pamlsek hodím na zem.

3. Psa držím a ukážu na zem. S povelem ho pustím. Jakmile začne čmuchat, hážu pamlsek.

K 3. kroku se propracuji postupně. Naučím tak psa, že hledej neznamená - vidím pamlsek, jdu ho sežrat, ale naopak že znamená - někde tam je a já ho musím najít. 

Časté chyby: jdete moc rychle, vše musí být v klidu. Někdy se stane, že pes je až moc "čmuchací", takže ho vlastně tím odměníme místo abychom ho zaujali a vyklidnili, ale takových psů je fakt málo.

Tip: 

ukázat psovi více míst, kam pamlsek dáváte, ale dáte ho pouze na jedno místo, opakovat, ale dát zase na jiné :-p

Tak hodně štěstí a cvičte, cvičte a cvičte. 

 

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Hlídání psů
2023 - na fb nabídla hlídání psů Terka Vostradovská, která dělá i dočasky pro Doggoland:  Terka Vostradovská Dobrý den, ráda bych Vám nabídla ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery