Úvod » Pes a jeho svět

Zajímáte svého psa? (1. díl)

publikováno 07.01.2021 (aktualizováno 27.10.2022)

V současné době i skalním pejskařům, kteří by chtěli obohatit život svého čtyřnohého parťáka, nezbývá nic jiného než vyrazit na delší procházky či výlet. V parku, ale i v lese, se najednou potkávají pejskaři a psíčci různých kvalit ;-) a to bývá často zdroj problémů. Na jedné straně jsou páníčci (flegmatik, zasněná slečna, puberťák čučící bez přestávky do mobilu, uječená babča, přísný chlapík vyžadující absolutní kázeň, atd. atd.), na druhé straně pejsci (všechno oběhnu, očuchám a očůrám, hlavně utéct co nejdál o něj - už ho mám plné zuby, kde jsou nějaké voňavé fenky?, počkej až potkám nějakého psa - koho bych kde frajersky mohl umravnit?, teď jsem tady já - a kdo je víc ??? atd. atd.) :-)

Rozebereme si situaci: 

Starší paní jde se psem do lesa. Je to velký pes, táhne ji na vodítku, takže je ráda, že ho na kraji lesa vypustí a nezajímá se o něj, jen "s ním jde". Prostě komunikace na nule. No jo, ale po 500 m pes narazí na páníčka s malým psem na vodítku, kteří jdou proti nim. Vlastně proti němu, protože paní jde asi 50-100 metrů dozadu za ním. Pes, se kterým paní dosud vůbec nekomunikovala (bylo jí vše jedno) logicky dospěje k rozhodnutí, že toto musí vyřešit sám. A teď si pán s malým psem může v duchu "losovat" zda to bude pes přátelský, nebo zda dojde k nějaké bitce. Paní mezitím zaregistruje protijdoucí a psa volá. Jenže ten už je rozhodnut jít vše vyřešit sám a navíc proč by najednou měl brát v potaz nějaké její výkřiky, když doteď jí to bylo jedno? Pes totiž není na vypínač "on" a "off". Buď s ním komunikuji (samozřejmě po psím, nemusíte mu vyprávět pohádky :-) ) celou dobu procházky, nebo se pak nemůžu divit, že pes na mě zvysoka kašle. No a vyráží směr malý pes. Není agresivní, ale neumí se moc chovat, je to ještě puberťák, takže se žene neomaleně ke psovi naproti. Ten je starší a moc se mu nelíbí, jak se k němu bezhlavě řítí, no a třeba zavrčí. To ale stačí puberťákovi, který mezitím doběhl, k tomu, aby se řádně naštval. Tak on na mě takhle???

Ovšem pozor, páníček malého psa se nemíní jen tak vzdát a vloží se do toho, celkem správně tak, že si stoupne před svého psa. "Tak ty ses naštval a chceš si to jít s ním vyřídit? To budeš muset nejdřív překonat mě". Paní mezitím vykřikuje asi po padesátéčtvrté jméno psa, kterého ona vůbec, ale opravdu vůbec nezajímá. Puberťák se lekne, přece jen člověk je dost velký, ale nemíní se vzdát, jde na stranu ve snaze se dostat ke psovi. Jeho páníček ovšem je hbitý a točí se spolu s ním tak, aby ho měl stále za sebou. Paní mezitím dojde (nemá ani snahu si pospíšit) a chce svého psa "ulovit". Ten na ni kašle. Není schopná ho ani uchopit za obojek, ani ho zastavit, prostě nic. Takže se tam ten celý spolek točí dokola a je to "fakt legrace". Po asi 17 otočce už se všem točí hlava, paní se rozčílí, že svého psa nemůže chytit, páníček malého psa je už přímo rozzuřený" a tyto emoce psům opravdu nepřidávají na klidu, takže celá situace se vyhrocuje. Naštěstí zrovna tato situace dopadla dobře, paní nakonec svého psa "odčapla" a mohlo se jít dál, ale pokaždé to takto neskončí. A jako moučník k této příhodě vám prozradím, že když pán paní upozornil, že její pes mohl toho jeho i zakousnout, kdyby chtěl, tak ho "sprdla na tři doby", že jeho pes mohl toho jejího také pokousat snad néééé? 

To je tedy svět. Dneska je to prostě fraška a sázka do loterie, jestli váš malý pes procházku vůbec přežije. 

Spousta lidí, kteří mají velkého psa, si neuvědomuje, že mají v rukou "zbraň". Je to stejné, jako když řídíte auto. Také může ublížit. A přitom spousta páníčků velkých psů je takto laxních. A když se něco stane, slyšíte takové ty obvyklé řeči jako: "on to ještě nikdy neudělal", "on je hodný", "ten váš ho vyprovokoval" atd. atd. 

Ach jo. Doufám, že vy se svými psy při procházkách komunikujete, sledujete, kam běží, co tam dělají, občas na ně zavoláte, přivoláte, ukážete směr a váš pejsek na toto vše reaguje. A pokud ne, ve 2. díle budete mít tipy na dvě hry, které vám tuto komunikaci, zvláště pak v náročných prostředích, pomohou vylepšít. 

Mějte se krásně :-)

 

 

 

 

  

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil p.vondrackova | 08.01.2021 12:54
Kdy bude 2.díl?

Aktualita

Hlídání psů
2023 - na fb nabídla hlídání psů Terka Vostradovská, která dělá i dočasky pro Doggoland:  Terka Vostradovská Dobrý den, ráda bych Vám nabídla ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery