Úvod » Pes a jeho svět

Agility open Boník 28.9.2020

publikováno 30.10.2020

www.youtube.com/watch?v=sUAkDxJWtcM

Tak tady je druhý závod, tzv. "agility open", který se běží pro všechny výkonnostní kategorie stejný a jak vidíte, jsou tam i zónové překážky (na rozdíl od jumpingu, který je nesmí obsahovat) . 

Co je zónová překážka - je to překážka, jejíž součástí je tzv. "zóna", což je jinak barevně vyznačená část překážky, jsou tam vždy dvě, jedna na začátku a jedna na konci. Podle pravidel se pes při běhu musí dotknout alespoň jednou packou všech těchto zón. Pokud ne, je mávnuta chyba (pět trestných bodů). Časté chyby jsou na sestupných zónách, kdy pejsek se odrazí od překážky do většího skoku směr země ještě dříve, než k této zóně doběhne. U větších psů se to stává častěji, ale malí se také nedají zahanbit. Překážky jako takové nejsou vůbec těžké nacvičit, možná s houpačkou mají někteří bojácní psi trošku problém, ale toto dotknutí se zóny se musí řádně naučit. Jedná se samozřejmě o pejsky a jejich psovody, kteří mají zájem se v budoucnu zúčastnit závodů, jinak to nemusíme hrotit :-) Tyto překážky jsme ještě nenacvičovali, protože jsou velké a těžké a nelze je vozit autem. Máme je však již zajištěné a od jara budou i na našem pevném placu, který doufám, že se už konečně podaří zajistit. Jde o kladinu, áčko a houpačku.

A teď k samotnému běhu: opět to byl krááásný disk :-) Na začátku opět sundat obojek (kdybyste zapomněli, rozhodčí by vás diskvalifikovala). Dala jsem si zbytečný náskok, ale to bylo způsobeno tím, že Boník je na rovince rychlý, a to i když je překážka č. 2 kladina. Jenže - v září jsme byli na jednom treninku, kdy se něco nepovedlo a Boník spadl z kladiny. On si to zapamatoval, a jak můžete vidět na tomto videu, při náběhu na kladinu hrozně zpomalil a skoro ji přešel, místo aby běžel. Budeme muset na tom zapracovat. Dále tunel zatočený, po něm musela následovat otočka, protože po další překážce (slalom) se šlo doprava (tohle vše si vždycky procvičíte na té prohlídce trati před závodem). A zase opět špatně provedená otočka, a to i když jsem tam měla "moře" času než vyběhl z tunelu se srovnat, opět jsem stála absolutně blbě v cestě psovi do slalomu, takže opět jsem ho "vytlačila" z dráhy a náběh do slalomu minul. Takže odmítnutí a opravit :-). 

Po slalomu skočka a dále do tunelu, kdy náběhová díra byla "zákeřně" až za áčkem, které bylo postaveno nad ním. Takže, pozor - tady to chtělo zůstat vedle psa, příp. trošku za ním a vyslat ho do tunelu, ale správně, tj. vše mi směřuje do díry a čekám, až tam pes zamíří. Pokud bych byla moc před psem, zasekla bych se tam a Boník by do díry nevběhl nebo by se vrátil. Dále kdybych si nepočkala, až bude mít skoro hlavu v díře a stočila se moc brzo doprava, vběhl by mi místo do tunelu na áčko. A to ještě jsem musela za tunelem stihnout otočku, protože po další překážce (houpačce), se šlo doleva. Kdybych ji nestihla, otočila bych se za houpačkou, ale to je někdy fakt těžké. 

Houpačka - další ze zónových překážek, všimněte si, že zóny jsou zde červené. Nástupní není problém, pak si více přemýšliví psi asi tak v půlce přibrzdí, chvilinku počkají, než se to zhoupne, a dále seběhnou po sestupní zóně. Méně přemýšliví psi :-) - zde vidíte ve videu ukázku tohoto druhu :-) , takže Boník běží až nakonec, tam ví, že musí počkat na můj povel, že může pokračovat dál, ale celé to prkno s ním pěkně uhodí o zem, je to docela rána. No a pak existuje ještě třetí druh - létací psi :-), kteří ani na konci prkna nepočkají a ještě než se přehoupne, tak obloukem letí k zemi :-). To je ale samozřejmě špatně, než pes opustí překážku, mělo by se prkno dotknout země.

Pak vzadu bylo kolečko skoček, zase - pozor na to, vypadá to v pohodě, ale protože po tomto kolečku následuje stráááášně dlouhá rovinka, kdy na konci potřebujete tam být, tak pro řešení celkem těžké. Musíte mít zase "dlouhou ruku" a dobře se i při běhu natáčet na skočky, které pes má jít, i když jste kus od něj. To je v agility celkem běžné, že ruce někam ukazují, horní polovina těla je někam natočená, ale spodní už musí být o krok dopředu. Ale to zvládají přečíst psi, kteří už mají něco odběháno, k tomu se také všichni dopracujete :-) 

No a po překonání kolečka skoček následuje ta rovinka - dvě skočky, áčko, zase jsou zde barevně - modře - odlišené zóny. Tam se pes trošku, ale opravdu trošku zdrží, ale to v této rovince nestačí - mně určitě ne :-) :-) :-) . Po áčku ještě další dvě skočky rovně. A zde je další rozhodčí zákeřný manévr - po poslední skočce v té rovince musíte zatočit doprava. Ale jak to udělat, když před rovinkou nestíhám si psa vzít na druhou ruku (ani by to moc nešlo, protože tunel pod áčkem by se musel fakt hodně obíhat, nestíhám se nikde během té rovinky otočit a ještě mě pes jistojistě předběhne. No nezbývá, než použít tzv. "točení psa před vámi", to jako že pes skočí překážku na vaši pravou ruku, ale zároveň má po překážce zatočit také doprava. To je pro psy začátečníky opravdu těžké a pokud to nemá tým dobře nacvičené, tak to nezvládnou. A to přesně byl náš případ a ještě ke všemu jsem u toho byla hysterická a řvala povel "right", jako pominutá. Asi to tam není slyšet, ale bylo to tak :-) Za prvé - když to dobře provedete, tak to pes udělá třebas i napoprvé, za druhé - i kdyby ne, tak to prostě přeskočí, pak se na vás otočí a když vykroužíte oblouček (aby tu skočku nepřeskočil zpět), tak to zvládne také, a za třetí - to vše když zachováte chladnou hlavu a ne jako já, že když jsme se tam blížili, tak jsem byla víc a víc rozrušená a na konci už zcela hysterická :-) A tohle vše z vás pes cítí, takže fakt moje fatální selhání :-) Ale nikdo není dokonalý :-) No, takže na této předposlední skočce jsme byli diskvalifikováni, neboť ji nakonec skočil zpět. Pak jsem se to snažila ještě opravit (ale už po disku), a protože jsme se úplně rozdělili, a Boník ze mě cítil i naštvání, což jsem neukočírovala :-), tak už to ani pořádně nešlo. 

Takže další poučení: nic nevzdávat dopředu, nezjančit se zbytečně, zachovat klid a opět: přestat už to konečně tomu psovi kazit :-) :-) :-)

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Hlídání psů
2023 - na fb nabídla hlídání psů Terka Vostradovská, která dělá i dočasky pro Doggoland:  Terka Vostradovská Dobrý den, ráda bych Vám nabídla ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz