Úvod » Pes a jeho svět

Jumpingový závod Boník 28.9.2020

publikováno 28.10.2020

Tak, zde je konečně video ze závodů v Děčíně. Byla to diskvalifikace, ale i tak se můžeme z mých chyb docela dobře poučit :-p

www.youtube.com/watch?v=24siUCcZ7tY

Tak, pro vysvětlení, vždy když se postaví parkur, jsou závodníci vyzváni (když jich je hodně, tak postupně), aby si šli trať prohlédnout. U každé překážky je její pořadové číslo, tj. pejsek musí překonat nejprve překážku č. 1, pak 2 a tak dál. Nesmí vynechat, nebo běžet jinou, než je v pořadí, to je diskvalifikace. Závodníci mají zhruba 8 minut, aby si trať prohlédli, zapamatovali a nacvičili si správné vedení psa. Parkurem totiž má psovod psa provést v ideální dráze a za co nejkratší dobu. 

 

Takže od začátku: 1. sundat obojek i s vodítkem, podle pravidel nesmí běžet pejsek s obojkem. Na startu se vyplatilo řádné odložení, abych si zajistila správné překonání skočky č. 2, byla totiž asi v 90° otočení od skočky č. 1. Všimněte si, že před vypuštěním psa ze startu jsem směřovala boky a nohy do překážky č. 2. Takže povel "místo", kdy Bono sedne a čeká, povel "koukej", kterým jsem nacvičila, aby se díval ne na mě, ale na první překážku a mohl se soustředit, a povel "go", který pro něj znamená - a běžíme!!!! Docela hezky se nám to povedlo.

Třetí skočka byla na delší ruku, tzn. že tam nemůžu běžet a zdržovat se, tak natáhnu ukazovací ruku trochu více. Po 3. skočce byla otočka na záda, docela se nám i povedla :-) . U páté byl povel "hóóóp", co je pro mého psa - přeskoč a toč se okolo bočnice. Náběh do slalomu byla první moje fatální chyba, kdy si všimněte, že jsem mu úplně zastínila slalom a tím, kam jsem až běžela jsem ho "vyvedla" mimo dráhu do slalomu, tudíž jej minul. Děsný. Takže tady bylo rozhodčí mávnuto odmítnutí. 

Opravený slalom už byl lepší, ale dost pomalý. Po slalomu otočka, protože další skočka byla dost vpravo a ta po ní zase vlevo, takže jsem si potřebovala přendat psa na druhou ruku a vést ho pravou rukou. Ta otočka byla dost hrozná, je vidět, že jsem vůbec nevěděla, v kterých místech zrovna stojím :-) Další skočky celkem ušly, nemůžu tam běhat, nestíhala bych, takže tzv. "dlouhá ruka", ale tělo i když si nohy zkracují běh, musí směřovat stále do skočky, která je na řadě, i když jakoby "na dálku". Potřebuji náskok, tunel totiž pes profrčí raz dva :-) Pak dálka (tu ještě nemáme, ale je jednoduchá), skočka a další skočka v pořadí měla být překonána psem z druhé strany, ne zepředu, tzn. povel pro psa - oběhni to a pak teprve přeskoč. Mám pro to povel "okolo". Zde to byl parádní disk :-), ale je to jasné, vůbec jsem ten pohyb nedotáhla směrem za skočku, ale do ní. A to dokonce i podruhé, kdy jsem si to znova zkoušela, i když už jsme byli diskvalifikováni. Proč - pes skočil skočku z opačné strany, než měl. A byla to pouze a jen má chyba. 2x mi všechno směřovalo do skočky a ne vedle ní, jak to správně mělo být :-( Prostě jsem to "ošidila" a hned se to vymstilo. Pes běží podle mě, čísla neumí :-) :-) :-) Takže to vyšlo až napotřetí. 

Dále i po disku je možné si běh doběhnout, což já jsem udělala a už nám to celkem šlo dobře. 

Jestli jste to dočetli až sem, tak jsem překvapená :-) a zdá se, že vás agility opravdu hodně zajímá. 

Takže jaké je poučení? Měla bych se mnohem více soustředit a přestat to kazit tomu psovi !!!!! :-)

 

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil Dandule | 31.10.2020 8:19
No, to je fakt poučné Díky Oli
Osobní profil Bonie | 31.10.2020 8:19
Díky Oli
Osobní profil OliMus | 30.10.2020 22:19
A já neodolám a přidám odkaz na 8 let staré závody, kde Dáša běhala s Maxíkem:
smecka2012.rajce.idnes.cz/Trmice_-_zavody_13.10.2012_-_Dasa_s_Maxem/553370850
Osobní profil nada | 29.10.2020 20:39
Za sebe musím říct, že skládám poklonu všem vodičům. Dáša má pravdu, že překážky jsou očíslované, ale co už nedodala, že ta čísla jsou napsaná na takových těch slalomových tréninkových kloboučcích. Takže pro mě je každý, kdo najde správnou překážku, prostě borec.
Osobní profil Dandule | 29.10.2020 19:40
Děkuji vám oběma za milá slova, ale je mi líto toho psa No, když nedáme pejskovi během běhu poznat, že se něco zvrtlo, a radostně běh dokončíme, myslím, že teprve pak to má smysl. Ta zábava v psích očích mi vynahradí všechno Jo a zrovna vy dva byste ten běh krásně dali. Těším se na všechny, na treninky, ale i na příští rok, bude snad lepší, než tento
Osobní profil Bonie | 29.10.2020 12:34
Díky Dášo, náhodou jste to běželi hezky, i když toho disku je samozřejmě škoda Taky se těším na tréninky! K.
Osobní profil Ben03 | 29.10.2020 7:46
Super video a výborný popis. Obdivuji vaši sehranost, rychlost a povely na dlouhou ruku. Škoda té diskvalifikace. Doufám, že brzy povolí tréninky ☺️.

Aktualita

Hlídání psů
2023 - na fb nabídla hlídání psů Terka Vostradovská, která dělá i dočasky pro Doggoland:  Terka Vostradovská Dobrý den, ráda bych Vám nabídla ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery