Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Pes a jeho svět

Proč na mě ten pes neustále skáče ?????

publikováno 10.10.2020

Takže, téma článku je zcela jasné v nadpisu, budeme rozebírat obtěžující skákání malých i velkých (a to už je horší ;-)) pejsků na nohy, na břicho a případně až do obličeje. Tak za prvé - je to zcela přirozené chování psa, pozdravit svého oblíbeného druha, ať už hierarchicky postaveného ve smečce níž či výš. Psi se totiž zdraví dotknutím čumáku. A kde vy máte ten svůj? No moc nahoře, že :-)? Takže napoprvé to pejsci dělají čistě z radosti, že vás nebo někoho jiného vidí. A všichni jsou rozverní a mají velkou radost, jak je ten jejich hafík ale roztomilý! A jak je srandovní, když se na mě snaží vyskočit! No jo, ale co se stane, když nás to baví a opakujeme tyto situace znova pořád dokola? Zase přichází na řadu základní psí chování - něco jsem udělal a hned jsem dostal to, co jsem chtěl - to jest - chtěl jsem jeho pozornost a dostal jsem ji. Co tedy udělám příště, aby si mě hned všimla? No skočím na ní, to je přece jasné, minule to tak bylo, tak nyní také. Hurá, vyšlo to! A tak stále dokola. 

Ale pak přijde zlom, kdy to najednou začne lidem vadit, a nemusí nutně štěně ani vyrůst. Z ničeho nic už to není tak roztomilé, jako předtím, ale už mě to začíná pěkně štvát! A lidi říkají: no co ten pes vyvádí, proč to dělá, on snad není normální, včera skočil na babičku a ta málem upadla 8-) A hezky tak, jak jsou lidé zvyklí, začnou to dávat za vinu psovi. Ale co vyplývá z předchozích řádků, kdo přesně takovéto chování pejska naučil??????? No přece vy sami.  Co teď? No odnaučit toto chování není tak jednoduché, protože pejsek už má mechanismus pevně vtisknut v hlavičce. 

Chce to trpělivost, cvičení a zase trpělivost. Rozeberte si jednotlivé situace, kdy pes skáče, analyzujte, s jakým záměrem to dělá (některý chce jen pozornost, a bacha, jemu stačí i ta negativní, to jest, že se na něj rozzlobíte, to je pořád pozornost!, některý kousek od stolu, některý hračku kterou máte v ruce, je to jedno). A analyzujte také své dřívější chování na tento jeho požadavek. Pak o tom hezky popřemýšlejte a dejte si "pět a pět dohromady" a začněte odnaučovat. Ale jak, co? Teď řeknete - naučit ho to bylo jednoduché, odnaučit těžké. A přitom v praxi to bývá většnou opačně :-). Takže si zapamatujte, pes vám vždy vnucuje nějaké chování, protože je aktivní a přemýšlivý, a pokud vy mu hned vyhovíte a dáte mu (i když nevědomky), co chce, tak se pak nemůžete divit, že toho využije. Pro lepší představu se podívejte na video s mými štěňaty, které měla má Emmička loni v létě. Je to první odkaz pod článkem a pusťte si k tomu i zvuk, vysvětluji to tam. Princip je stejný, pes skáče na stěnu bedny a škrábe (a to je mu teprve pět týdnů!) a pokud by už teď člověk nepřemýšlel a automaticky dělal to, co pes chce, tak bych je už v tomto věku naučila pěkné věci!!!! To by mi budoucí páníčci pěkně poděkovali! 

Druhé video se týká jedné z metod odnaučování nevhodného skákání na lidi, kterou můžeme vyzkoušet a procvičit společně. Pokud jste se již pokoušeli doma, a nedaří se vám to, něco děláte špatně. Můžeme si udělat hodinu základní poslušnosti zaměřenou na tuto tématiku a společně to vyzkoušet a procvičit. Ale znova opakuji - trpělivost, cvičení, trpělivost. 

Tak hodně štěstí! 

dasacervinkova.rajce.idnes.cz/Stenatka_6.tyden/1387416586

www.youtube.com/watch?v=vi6XVhDmNZM

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Hlídání psů
2023 - na fb nabídla hlídání psů Terka Vostradovská, která dělá i dočasky pro Doggoland:  Terka Vostradovská Dobrý den, ráda bych Vám nabídla ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery