Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Pes a jeho svět

Výchova versus výcvik

publikováno 17.08.2020

Čerstvě narozené štěně nemá nikoho jiného než matku a sourozence. Nejdříve neumí vůbec nic, ani koukat, ani vstát, chodit, neumí se s ostatními dohodnout, ani nedohodnout, neumí je zlobit, neumí si s nimi hrát. Jediné co mu velí pud, tisknout se k matce a hledat mlíčko. Když se na stejné štěně podíváte znova za 6-8 týdnů, už umí toto všechno a spoustu věcí navíc. Kde se to naučilo? Kdo ho to naučil? No přece matka a sourozenci navzájem. A jak to dokázali? Prostě a jednoduše tím, že na sebe koukají, analyzují chování matky, sourozenců a podle toho se i sami chovají. Jak psí matka dokáže říci štěněti, aby tamtím směrem nechodilo, protože je to nebezpečné? Jak mu dokáže říct a vynutit si, aby se zastavilo a šlo jinam? Jak mu nařídí, aby ji ihned přestalo neomaleně kousat do bradavek při sání mateřského mléka????? atd. atd. 

Základem je KOMUNIKACE. Ta, jak jsme si už řekli, je zcela jiná než lidská. Matce se stačí na štěně podívat, a ono hned ví, jak na tom je a co po něm chce. Pokud to nestačí, může nakrčit uši, hlavu, nohy, celý předek těla, mluví také ocas a nejjasněji mluví nakrčením pysků, vytažením zubů a různými tóny vrčení. Tomu všemu štěně už rozumí. A najednou ho odnesou pryč od toho všeho známého a vrhnou ho do absolutně neznámého prostřední, kde nikomu nerozumí, nikdo se tak nechová, jak bylo zvyklé. A je zmatené, znejistěné,rozhozené. Psi však mají neuvěřitelnou vlastnost - nechápu proč, ale chtějí se lidem přizpůsobit, a to někdy i přesto, co jim provádějí. Takže od začátku se snaží s vámi vycházet. Snaží se strašně moc. Koukají na vás neustále, analyzují, učí se. Sledují, co děláte, jak to děláte, co neděláte, prostě vše, mozeček jim jede na plné obrátky. Tak jak byli zvyklí. Ale lidé na toto zvyklí nejsou. Dělají věci, které štěně nezná a nedokáže rozšífrovat, co to může znamenat. Zvyšují hlas, myslí si, že mu štěně rozumí (tomu se musím smát, je to podobné jako ve staré televizní scénce, kdy pan Krampol mluví do telefonu na Japonce a myslí si, že když bude mluvit hodně pomalu a nahlas, že ten Japonec mu bude rozumět) :-D A strašně se tomu diví, někdy i smějí, jak to štěně je pitomé. Ve skutečnosti je zde pitomý bohužel někdo jiný, nikoli štěně :-) 

MÁLO S NÍM KOMUNIKUJÍ. Nedívají se na štěně zpět, neodpovídají očima na jeho němé dotazy, nevšímají si ho, někdy je to hodně obtěžuje, říkají - "to štěně neustále otravuje, nedá mi chvilku pokoj!". Ze začátku je to mazlík, na kterého se šišlá, je strašně roztomilý, přesně jak říká mladý muž ve videu v naší diskusi. Pak ale nastane chvíle, kdy už jim přijde štěně spíše obtížné, než roztomilé. A začne od něj utíkat, zavírat se v jiné místnosti, třeba i podvědomě,  příp. pejska zavírá v jiné místnosti, nadává mu, ať mu dá pokoj a jde na "místo", vyhodí ho na dvorek, protože přece chce mít "chvíli klidu". "Aspoň na tom záchodě chci mít chvíli klid" :-) Tím nechci nikoho urazit, ale prostě to tak většinou je, i když máte svého pejska moc a moc rádi. A toto vše je výchova. To, že máte mladé štěně, které dychtí se od vás něco naučit a kouká na vás, je výhra, kterou vám závidím. Musíte toho využít a začít "vychovávat". Když se ve vás pejsek zklame, nabude dojmu, že vás nezajímá, přestane se dívat, přestane se učit. Najde si něco nebo někoho jiného. A vy se pak hrozně divíte, co to je za nevychovaného spratka. A lidé říkají - "to je strašně nevychovaný pes!" Ale ve skutečnosti by měli říct - "vy jste zanedbali jeho výchovu!" Za to totiž ten pes nemůže, ale zase jen a jen člověk. 

Vychovávat musíte psa celý jeho život, neboť pořád se stávají věci, které se předtím nestaly a jsou pro pejska nové. I když je mu třeba 10 let. Je chvályhodné chodit na cvičák, věnovat se pejskovi, já to vidím skoro na každém treninku, jak se vztah mezi pejskem a páníčkem pozvolna mění, k lepšímu samozřejmě. Mám ráda lidi, kteří se snaží pracovat na vzájemném vztahu alespoň takto, a výsledky jsou opravdu vidět. 

Mladík ve videu má však velkou pravdu - bohužel žádný cvičák tohleto všechno shora popsané mu nikdy nenahradí :-( 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Hlídání psů
2023 - na fb nabídla hlídání psů Terka Vostradovská, která dělá i dočasky pro Doggoland:  Terka Vostradovská Dobrý den, ráda bych Vám nabídla ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz