Úvod » Pes a jeho svět

Vůdce smečky

publikováno 02.08.2020

Základním kamenem každé smečky je hierarchie jejích členů a její zákony, které všichni musí dodržovat. To je otázka přežití, nic jiného. Každý má své místo a každý na tom svém místě by měl plnit úkoly z tohoto vyplývající. Je jasné, že nejvýše v této hierarchii stojí na jejím vrcholku vůdce smečky. To je bytost, na kterou všichni ostatní spoléhají, protože díky jeho schopnostem (a to vůbec nemusí souviset s fyzickou silou) přežijí. On je ten, kdo rozhoduje, on je ten, který musí vše zvládnout, on je ten, který nikdy na nikoho nešišlá, neřve, neječí, nechová se nelogicky, hystericky, majetnicky, nadřazeně, neurvale, zle, nezná strach a paniku, nikoho nebije novinama či vodítkem, netrestá fyzicky (přece nebude oslabovat smečku), prostě nikdy ji svým chováním nepřivede do jakéhokoli nebezpečí. Vždyť by nepřežili, a to je základní pud jakéhokoli živého tvora. Přežit a rozmnožovat se. A toto všechno musí mít pod kontrolou, nejen zvenčí, ale i zevnitř. Všichni mu musí věřit a plně se poddávat jeho pokynům. Zároveň ho sledují a analyzují, zda to dělá pořád dobře. A pokud zklame, musí toto místo opustit.

Naprosto věří sám v sebe, je jistý, klidný, vyrovnaný a psychicky silný. Více než ostatní. 

Je to velice těžký úděl. 

Pokud váš pejsek u vás nikoho takového nenašel, prožívá nervozní život plný stresu. Někdo může říkat: no to teda ne, můj pejsek je v klidu, není vůbec ve stresu, poslouchá. A přitom tento pejsek když zazvoní zvonek začne štěkat, když odejdete z domu, vyje a ničí věci, když jste rozčílení, vůbec se vám nedívá do očí, krčí se nebo se někam raději "vytratí", když se ozve dělobuch nebo ohňostroj, chytá ho panika, bojíte se ho pustit z vodítka, protože by vám utekl, občas si okusuje ocas nebo nohy, někdy se třeba i doma počůrá nebo značkuje nábytek, když mu potřebujete ostříhat drápky, nastává boj na "život a na smrt", když přijdete na veterinu, klepe se a odmítá jít dovnitř, když štěká bezdůvodně na jiné psy nebo lidi, když doma zalézá pod postel, když ho nedokážete odvolat od voňavé fenky nebo i jiného psa, když vám upadne na zem piškot a on ho bez rozmýšlení sežere, když .............. takto mohu pokračovat dál a dál. Všechny tyto příklady jsou obrazem stresového chování psa. Vybrat si může každý 8-) 

Zkuste zkusit být pravým vůdcem smečky. Změna vašeho chování způsobí další a další změny a vy budete zírat, co to udělá s vaším pejskem :-)

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Hlídání psů
2023 - na fb nabídla hlídání psů Terka Vostradovská, která dělá i dočasky pro Doggoland:  Terka Vostradovská Dobrý den, ráda bych Vám nabídla ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz